Sofia 

14.12.2020

Sofia Rana (37) er flyvertinne, politiker og antirasistisk aktivist

Kampen om jul

Dette året, 2020 har vært det sjukeste mange av oss har opplevd. Vi har fått en påminnelse om hvor sårbare vi egentlig er i møte med sykdom, natur og kreative valg av flyvende pattedyr i suppe.

Siden nedstengningen i mars har vi lagt om hverdagen ganske mye og lært oss å leve med smittevern, håndvask, antibac og avstand til andre mennesker. Avstand fra andre mennesker er vel egentlig en smal sak for oss nordmenn som helst ikke vil ha øyekontakt med fremmede, nå slipper vi garantert småprat.

Sommerferien ble annerledes for mange av oss da vi ikke kunne reise ut av landet, men vi ble bedre kjent med nye steder i vårt langstrakte land, så så ille ble det ikke. Jeg hadde aldri vært med på å leie en hytte på Hvaler med venner hvis ikke det hadde vært for en global pandemi.

Når jeg skriver denne teksten er vi langt ute i november og julen nærmer seg med stormskritt. Alle er innforstått med at julen også blir annerledes i år.

Særlig blir kanselleringen av de tradisjonelle julebordene med fyll og annet faenskap tung å bære for enkelte.

Hva er vel en førjulstid uten at vi nordmenn kan ta ned guarden med en tung julemiddag og litt for mye akevitt innabords, med påfølgende fylleangst og frykt for å se kolleger i øynene når arbeidsuka er igang igjen?

Vil juleshoppingen også bli annerledes? Kanskje folk vil reflektere over hva julen faktisk dreier seg om, og avstå fra å kjøpe årets avslørende biografi (les: baksnakking av partikolleger) av en avgått politiker, duftlys som ikke har noen annen funksjon enn å gi mottakeren hodepine eller et brettspill som aldri kommer til å bli pakka ut av plastikken.

Men en ting har uteblitt i år, og det er noe som jeg er sikker på at ikke bare jeg savner. Nemlig den årlige klagingen «the war on christmas». 

Selv ikke the usual suspects fra FrP har sagt noe som helst om dette i år. I 2019 fikk vi krig mot IKEA og påstander om at møbelkjeden ikke gledet seg til å feire en tradisjonell norsk jul på grunn av en produktserie som ble kalt «vinterfest», som ikke inneholdt ordet «jul».

Tidligere har vi også fått historier fra barne- og ungdomsskoler der elevene ikke lenger får lov å si «julemat» eller «juleball», men heller må bruke begrepene «tradisjonsmat» og «skoleball». Og hvem kan vel glemme vandrehistorien om skolen i Stavanger som erstattet synging av «Deilig er jorden» med nynning av den samme sangen? Krigen begrenser seg ikke bare til skoler eller varehandelskjeder som må boikottes. Vi har også modige motstandsfolk på Stortinget som kan sørge for at det skal serveres ekte svinepølser på juletrefest for våre folkevalgte, og ikke bare pølser av fjærkre. Eller min egen favoritt, indignasjonen over at pappkoppene på amerikanske Starbucks ikke er røde lenger. Ikke faen om jeg skal få servert en gingerbread latte i en helt vanlig hvit kopp i desember. Selv jeg som er muslim vil ha meg frabedt dette!

Selv om vi opplever en global pandemi må vi ikke la oss distrahere eller ignorere det som er viktig for oss. Det er ikke en skikkelig jul uten at noen fra koko-høyre angriper oss for å ville ødelegge den ekte kristne kapitalistiske julen. Vi fikk en tynn flaggdebatt på grunn av pandemien i mai. Ikke la oss gå glipp av en god anledning til å skape mer fremmedfrykt og peke med en tjukk pekefinger i desember. Step it up, dere som pisker opp hatet. Vi regner med dere!

(Og om noen skulle være i tvil og nå frykter "nasjonal sammenbrudd". Denne juleteksten er satire). 


Sofia Rana er kabinansatt i SAS og har bakgrunn fra fagforeningsarbeid i luftfart. 

På fritiden er hun bystyrepolitiker for Rødt og er også leder for partiets antirasistiske og minoritetspolitiske utvalg. Hun driver mye med antirasistisk aktivisme i kronikkform og er en synlig demonstrant.