Et annerledes julehefte

Jul er hygge, samvær og glede for de aller flest, men ikke for alle. Synet på jul varierer og hvordan den oppleves er også forskjellig. Noen feirer, andre ikke. Uansett hva slags forhold vi har til jul, berører den oss  på et eller annet vis.  

Derfor har det vært spennende å sette jul inn i et bredere og litt mer mangfoldig perspektiv. Der mangfold ikke er ensbetydende med hudfarge, etnisitet eller tro.

I dette "juleheftet" møter du mer enn 24 nordmenn med opphav fra 17 ulike land deriblant Norge, Sverige, Italia, England, Scotland, Mexico, Kina, Libanon, Israel, Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Bangladesh, Vietnam, Irak og Somalia.

Dette er kvinner og menn med ulik ståsted, livssyn, legning, yrkesbakgrunn og alder. Med sine korte og lange, ufiltrerte, råe, sjarmerende, humoristiske, alvorlige, ubehagelige og vonde tekster, åpner de nye rom og inviterer deg inn til nye julemøter. 

Illustrator: SAHAR AJAMI er en Oslo-based Iransk kunstner. Hun har jobbet med alt fra illustrasjoner til flere barnebøker til prisbelønte karikaturtegninger. Hennes arbeid er inkludert i over 20 bøker og uttallige kunstkataloger.
Illustrator: SAHAR AJAMI er en Oslo-based Iransk kunstner. Hun har jobbet med alt fra illustrasjoner til flere barnebøker til prisbelønte karikaturtegninger. Hennes arbeid er inkludert i over 20 bøker og uttallige kunstkataloger.

Ide og bakgrunn

Ideen til dette juleheftet ble født 5. november 2020 i en krevende tid med pandemi, økende frykt, avstand, polarisering og ekstremisme. Den hadde sin bakgrunn i en følelse av håpløshet og ble derfor påtrengende da den dukket opp. Jeg følte meg kallet og ville ikke vente eller utsette ideen til jeg hadde bedre tid. Jeg ville gjøre NOE. "Tid for jul" ble dette NOE.

Etter 25 dager med lite søvn, minimalt med hvile, hundrevis av mailer frem og tilbake, skriving, telefoner, redigering, mekking av webløsninger, layout og publiseringsabeid er et annerledes julehefte endelig klart.

Hovedillustrasjon til dette heftet har superdyktige Sahar Ajami laget og mer av hennes arbeid kan du se under "Kunstnerne". Der du også kan oppdage andre kunstnere og deres fantastiske arbeid etterhvert. Dette juleheftet hadde ikke blitt noe av uten alle bidragsyterne som stilte opp og skrev hver sin lille juletekst, og illustrerte.

Takk!!!

Mahmona Khan (f. 1973)  er forfatter. Hun har tidligere lang erfaring som journalist og redaktør og har blant annet jobbet for Dagbladet, LO-Aktuelt, nettmagasinet X-plosiv og skrevet flere bøker for ungdom, barn og voksne. Hun har forfatterutdanning fra Norsk Barnebokinstitutt og debuterte med ungdomsromanen Skitten snø i 2011. Denne boken ble TV-serie for NRK i 2019. 

Tid for jul som drives på frivillig og ideologisk grunnlag  er på utkikk etter gode samarbeidspartnere og sponsorer. Ta kontakt om du har lyst til å bidra på en eller annen måte.