Julegave-skammen

06.12.2022
Julegaver for enhver pris? (IllustrasjonMK)
Julegaver for enhver pris? (IllustrasjonMK)

Hvordan slippe det ekstreme kjøpepresset og skammen når man ikke strekker til? 

Spørsmålet berører såpass mange at det er på høy tid å diskutere hvordan vi kan få til en endring og endre dyre juleforbruks-vaner som legger enormt press på de som allerede har minst. De som går og gruer seg hele året fordi de vet at de ikke vil leve opp til forventningene.  De som jobber og sparer det de kan og likevel ikke makter å gi ungene gaver på linje med "alle andre".  Å ikke passe inn i det som skal være en hyggelig tid for de fleste, skaper en ekstrem påkjenning både på lommeboka og helsa.

Det  må derfor være lov å  si nei til det materielle hardkjøret uavhengig av grunn, uten å føle seg mislykket eller bli påført skam.  Som mange andre fine høytider dreier julen seg tross alt om noe mye mer enn dyre antrekk, overdådige sosiale sammenkomster, dekor-trender og dyre gaver. Å demme opp for dette presset betyr ikke at man skal sløyfe eller gi opp noe. Det handler mer om å få en bevissthet rundt valgene man tar under julen for som ellers på året har de en påvirkning på alle de vi omgir oss med. Særlig vondt kan det være barn som kanskje ikke har foreldre som kan gi dem Iphone, mac, eller annet dyrt sportsutstyr og reiser. Vi har et felles ansvar og kan bidra til en bedre jul ved å ikke alltid gi etter for siste skrik, trender.

Gjenbruk er tingen!

En veldig fin ting som har vært på fremmarsj de siste årene, er gjenbruk. Det som kanskje startet med å sy om plagg og gjøre de hipp og fine har utviklet seg, blitt business for noen. Selv ungdommen har begynt å henge på gjenbruk, særlig klær sko og litt interiør. Spørsmålet er om vi kan gjøre denne trenden som tross alt er mye mer bærekraftig til noe fint og gjennomgående også under jul.  Det kan redusere presset på lommeboka og redde julen for noen og det er miljøvennlig!

Forfatter Unni Lindell har et spesielt gjenbruksminne som hun deler med oss i  Tid for jul.

Forfatter Unni Lindell
Forfatter Unni Lindell

- Da jeg var liten sparte vi på julepapir fra år til år, brettet det pent sammen og brukte det igjen. Det var alltid spennende å ta frem den høye smale esken med det gamle julepapiret og velge det som skulle brukes. Særlig husker jeg et sort med mønster av gullstjerner og små nisser på, det sitter fortsatt som et avtrykk i sjela mi., symbolet på alt som var vidunderlig.

Om det å gi og få noe brukt er meldingen klar:

- Gjenbruk er så coolt. Særlig bøker!! De ønsker selv å bli lest MANGE GANGER.

Om gjenbruk høres like "coolt" ut for deg som for Lindell, og du har lyst til å bidra til at det blir litt mindre tabu å få og gi brukt, finnes det mange fine gavemuligheter der ute.

Men hvor og hvordan?

Du kan begynne med å sjekke ut en Fretex nær deg, gå i en brukt bok handel, Finn eller ta en dykkert i Tise. Du vil bli overrasket  over hvor mye fint du kan finne der. En del av det er ganske lite brukt eller helt nytt. Ting som er noen år eldre men pent brukt kaller ungdommen "vintage". Artig begrep i denne sammenhengen.  Det er med andre ord fullt mulig å finne ypperlige gaver og materialer du selv kan lage dekor og annet med selv. 

Fretex på Alna i Oslo (bilder under) har for eksempel en egen avdeling med leker, bøker og spill. Der finner du en del i sin originale pakning, nytt fra ulike forlag og butikker. Fretex har også nettbutikk, men prisene der synes jeg kunne vært lavere. Skal Fretex ha en hensikt må det være mulig  for de som trenger det mest å kunne kjøpe der samtidig som de kan invitere og oppmuntrende folk til gjenbruk.

#Julechallenge

Tid for jul har lyst til å begynne med en #julechallenge. Ta utfordringen inkorporer gjenbruk du også og send oss dine beste gjenbrukstips: redaksjon@tidforjul.com

Sosiale medier

Til tross for at en del sosiale medier har fått litt dårlig rykte på seg og man helst vil skygge unna, særlig Tik Tok  kan vi melde at du også kan finne mye fint for eksempel noen av de beste julehackene og gjenbruks-ideene her. Sjekk ut vår ferske Tik Tok konto, @tidforjul med noen ideer. Det finnes et hav av muligheter der inne, la deg inspirere du også. Søk for eksempel på #juldiy og #gjenbruk på tik tok. 

Tidforjul på instagram