Alien første uken i januar

10.12.2022
Far og "kidden".
Far og "kidden".

Husker så godt hver gang julen nærmet seg gruet jeg meg mest og gledet meg lite. Fordi det var den tiden på året hvor alle i klassen hadde fått no ekstravagant og fete ting som de skulle fortelle om da de var tilbake på skolen. I tillegg til hvor de hadde feiret, om det var på hytta eller i utlandet.

Så var det oss da, minoriteten som følte seg helt «alien» første uka i Januar. Fra vinduet i blokka der jeg vokste opp kunne jeg se mot blokka foran oss og hvem som feiret Jul. Det var Julelys i alle vinduene utenom i fire. Der var gardinene trukket for. Der feiret de ikke jul. I blokka vår var det samme regla. De fleste feiret utenom oss og en til.

Jeg var alltid nysgjerrig på hvordan stemningen var hos de som feiret jul. Noen ganger på Julaften kikket jeg mot naboblokka og så hvordan familiene der samlet seg. Noen gikk rundt juletreet, andre spiste middag og noen åpnet gaver. Det var som i eventyrene, glitter og magi.  Så koselig!

Å stå utenfor og ha den alienfølelsen gikk jeg med i mange år. Inntil vi brødre tok initiativ til å ha «julestemning» i heimen. Storebror tok det første taket da han fikk barn og det fortsatte med meg og Lillebror. Den ekskluderingen som vi hadde følt på rundt juletiden unnet vi ikke våre barn.

 Jeg feiret jo Eid, misforstå meg rett det var fint og kjempekoselig det også, men jul hadde sin egen vibe. Du fikk Jule slæp uansett hvor du var eller gikk. Om det var i butikken, på TV, reklamen, julepynt ute, inne..... aaaaahhhhh. Jeg ville feire jeg og!!!!!!! 

Jeg kan ikke skylde på foreldrene mine heller fordi de ble oppdratt med andre skikker og tradisjoner. Det var det de kjente til og det de kunne best. Da vi søsken ble eldre, synes jeg foreldrene mine var fine da de ba oss ta selvstendige valg. «Dere er Norske» sa "Papa." «Dere skal leve her resten av livet så det å ta initiativ og tradisjoner i Norge er jo bare bonus for dere». 

Nå feirer vi jul hele familien med Juletre og julepynt i heimen. All julematen er byttet ut med med tradisjonelle pakistanske retter( også andre alternativer) fordi vi spiser ikke "Khanzir" (svin). Pinnekjøtt kunne vært et alternativ, men  det er ikke spesielt digg spør du meg ( Too Salty thou ). Vi bytter på med kalkun eller lammestek slik at det blir noe variasjon. 

Det fine med jul er jo rett og slett at familien er samlet. Barna får gaver og de voksne skravler i vei om alt og ingenting. Synes  det er en fin tradisjon som jeg ønsker å videreføre til kidden min. Lære henne og respektere andre uansett hvem de er og deres tradisjoner. Ingen er mindre verdt. En viktig ting er å understreke at man blir ikke no mindre Muslim av å feire litt jul.  Vi er jo tokulturelle så hvorfor ikke la oss bli beriket og nyte det.

Skrevet av: Hassan Javed


Hassan Javed (40) er forebyggende ungdomsarbeider og skuespiller. For tiden er han aktuell med NRK-serien "FLUS" i rollen "Irfan".
Hassan Javed (40) er forebyggende ungdomsarbeider og skuespiller. For tiden er han aktuell med NRK-serien "FLUS" i rollen "Irfan".

"Irfan" skal du passe deg for nødeløs, men med groovy dance moves. Sjekk ut serien FLUS.

Illustrasjon av Mahmona Khan
Illustrasjon av Mahmona Khan
Hjemme hos Hassan og familien.
Hjemme hos Hassan og familien.