Arman 

03.12.2020

Arman Surizehi (28) skuespiller, komiker

Biff og Bernaise 

Jul feires hvert år fordi en som heter Jesus enten ble født eller døde. Jeg er litt usikker. De sier at han er Guds sønn. Moren min sier han er en profet. Det er ikke en enighet der. Vi får vel alle svaret når vi dør, tenker jeg. Men det var ikke det jeg skulle si.

 Jeg skulle snakke om jula. Hver oktober begynner folk å snakke om jula. Spesielt mine norske venner. Julegaver blir kjøpt, huset skal pyntes og adventskalendere skal lages. Adventskalenderen jeg fikk var med sjokolade. Mamma hadde kjøpte den på Nille til 15 kroner. Hun sa at det bare skulle spises én om dagen. Hver jul spiste jeg alle de 24 bitene før 27. november og forventet å få en ny adventskalender. Noe som aldri skjedde. Den sjokoladen var altfor god!

Folk blir helt gærne i desember. I hvert fall dama mi. Hun er en av dem som begynner forberedelsene i oktober. En ekte nordmann der, altså. P7 Jul spilles kontinuerlig fra 1.november. 

Hun tipser single venninner om å finne seg kjæreste fra en muslimsk familie, for da er det aldri et spørsmål om hvor julen skal feires. 

Så vi feirer da åpenbart hvert år hos hennes familie. Det er hun strålende fornøyd med. Vi går i kirken og ringer julen inn. De spiser ribbe og grisefett, mens jeg blir servert biff og bearnaise saus.

Jula var ikke en tradisjon hjemme hos oss da jeg vokste opp. Jeg husker foreldrene mine prøvde å feire jul noen ganger. Vi hadde sånn juletre av plastikk med lys og litt pynt. Det var gøy, husker jeg. Men mest av alt fordi jeg fikk gaver. Jeg husker siste jula vi feiret. Jeg tror jeg var 8-9 år. Brødrene mine fikk heftige skøyter. Svarte, med striper i sølv. Så jeg tenkte «wow, enten får jeg skøyter eller noe mye kulere» siden jeg var yngst. Jeg satt ved treet og endelig var det min tur å åpne pakke. Jeg kjente på pakken- den er myk.. Jeg tenkte «javel». Jeg åpner den.. og det er en dress. En vinterdress?? Med masse forskjellige farger. Hva ville gutta si? Jeg klikket! 

Jeg begynte å skrike «Æææ. Vinterdress?? Hvorfor får jeg en vinterdress?? Jeg vil jo ikke ha en vinterdress!!!». 

Jeg hadde jo fått en uansett i løpet av vinteren, tenkte jeg. Jeg gråt av full hals og var kjempesur. Brødrene mine forsøkte å trøste meg med å si at jeg burde være glad for at jeg i det hele tatt fikk en gave. «Tenk på alle de som ikke får gaver, Arman». Det hjalp ikke. «Lett for de å si, som fikk de kuleste skøytene». Heldigvis fikk jeg låne dem, men det er sykt vanskelig å stå på skøyter som er fire størrelser for store. Så det var siste gang vi feiret jul hos oss.

Jeg trodde jula handlet om gaver. Nå skjønner jeg jo at det ikke gjør det. Selvom jeg ikke er vokst opp med jul, synes jeg det er veldig fint å nå få mulighet til å oppleve å feire tradisjonell, norsk jul. For det er faktisk sykt koselig. (Dama mi kommer til å lese dette)

God Jul!! 


Arman Surizehi er en norsk skuespiller. Han spilte en av hovedrollene i amandavinner Kortfilmen No man Is an Island. Spiller i TV-serien Skitten snø og Norskish. Som er på NRK. 

Han lagde 60 live episoder i serien Dway som gikk på TVNorge. Arman har Jobbet med radio i P3 og lager også YouTube videoer. Kanalen hans har over 64.000 abonnenter og den mest sette videoen hans har over 820.000 visninger. 

 Arman bruker humor som virkemiddel, hvor han lager flere forskjellige karakter. Han lager alt fra skjetsjer, på gata, og skjult kamera.

Youtube/podcast/insta: TheArmanShow