Vakre toner

01.12.2020

Julemusikken er et sikkert tegn på at vi er på vei inn i julen. Noen er tidlig ute, andre vil ikke gå lei før det virkelig nærmer seg. Tid for jul  fikk en unik gave fra stemmer som vil forgylle dette litt rare og utenom det vanlige juleheftet. La Zino, Silje, Samuel og Ingita synge julen din inn. Vakkert! 

"En stjerne skinner inatt" 

- Zino Mohammad

Zino Mohammad (23) var en av  storfavorittene og finalist i Idolkonkurransen for to år siden. Hennes foreldre flyktet fra Kurdistan. Hun studerer Byggingeniør på Oslo Met og bor i Drammen. 

Sebastian Gjertsen på gitar.

 Norge er mitt hjem

Jeg har flyttet over 10 ganger i livet mitt, både rundt forskjellige kommuner i Norge og til hjemlandet mitt da jeg var 15, så juletid for meg har variert veldig med årene. Pappa kom til Norge da mamma var fem måneder på vei med meg i magen. Dette var tiden Saddam Hussein terroriserte kurderne til det ytterste i Nord-Irak. Så langt har du nok et bilde av hvor jeg kommer fra og kanskje hvor fortellingen min kommer til å gå. 

Gjennom oppveksten har jeg hørt historier fra tiden kurderne flyktet fra sitt hjem, sine kjære og nære for å kunne danne seg en trygg fremtid og utdanning ikke bare for seg selv, men også for barna sine. Pappa var en av mange. Historier som man sent vil glemme; hjem og skoler som ble bombet, droner som fløy over byene i hverdagen, sorgen over å ha mistet ikke bare familie, men også sin identitet. 

Disse fortellingene virker fjerne for oss som bor i trygge Norge, men mine foreldre har kjent dem på kroppen. 

De kan sitte over et glass vin med kurdisk musikk i bakgrunn i dag og mimre tilbake til disse tidene med sine venner, med både tårer og latter. Det er et kurdisk ordtak som sier «Ingen sorg er uten glede, og ingen glede er uten sorg.», de omfavner hverandre.

Pappas historie preget også barndommen min og fremtiden jeg hadde i vente. Jeg møtte han for første gang da han kom på besøk til Kurdistan hvor jeg var født. Jeg kjente ikke faren min så godt frem til jeg og mamma flyttet til Norge da jeg var tre år. Han var en ukjent mann for meg. Ofte spurte jeg mamma hvem han var og hvorfor han var med oss. Da vi endelig bosatte oss i Kongsvinger i 2000, hvor livet mitt startet i kjære Norge, startet også tilknytningen og forholdet mitt til faren min.


Mitt liv som barn av flyktningsforeldre har gitt meg et privilegert livssyn som jeg alltid vil være takknemlig for. Takknemlighet er det som er sentralt for oss i jula. Jeg har ikke så mange minner fra jul i Norge, og husker ikke så mye av jul hjemme da jeg var liten. Det var ikke så viktig før, men med alderen, har utviklingen av å feire jul blitt viktigere, spesielt for mine yngre søsken. Vi setter opp juletre, kjøper julegaver og er med på disse tradisjonene som skaper minner. Vi er takknemlig for å være omfavnet i et trygt hjem, et trygt land som gir oss mulighet til å skape en trygg framtid.

Til tross for at jeg har en utenlandsk bakgrunn, har det aldri vært en utfordring å bo i Norge og feire de forskjellige tradisjonene som norske har.

Jeg ser på det som en fin gave å kunne være flerkulturell. Jeg er Zino fra Kurdistan og Norge er mitt hjem. Jeg er takknemlig for å kunne ta imot de beste kvalitetene fra begge verdener og lever godt med det.

Med sorgene og gledene vi har opplevd, minner julen oss om å sette pris på livene vi har. Tiden vi kan dele med hverandre, utstrålingene fra søsknene mine når de åpner gaver på julaften, god mat og hyggelige samtaler.


"Gå inte forbi"

- Silje og Samuel

"Vi valgte denne sangen fordi vi ønsket å synge en svensk/norsk julesang. Samuel er svensk, og hadde et godt forhold til den fra før, og jeg elsket den med én gang jeg fikk høre den. Vi syntes teksten er veldig viktig, spesielt i julen hvor fokus ligger på familie og samhold, for de fleste. Det kan være lett å glemme de som er utenfor, eller føler seg tilsidesatt, så «Gå inte Forbi» tolker vi som en oppfordring til å se de rundt seg som kanskje ikke har det så greit i julen." 


Silje Hagrim Dahl er utdannet ved Bårdar Akademiet og Bårdar International. Hun jobber som skuespiller, musikalartist og dubber, og har medvirket i TV-serier som blant annet Hotel Cæsar, Hvite Gutter, FLINK, Neste Sommer og MK-X på NRK Super mm. Hun har nylig spilt roller som Maria Magdalena i «Jesus Christ Superstar» (Ullensaker Kulturhus), Grace Farrell i «Annie», Elskerinnen i «Evita» (Lørenskog Hus) og Frøken Frida i «Askepotts Jul» (Latter). Tidligere har hun spilt hovedrollen i «Tre Nøtter til Askepott», «Sound of Music», «Reisen til Julestjernen» (Lillestrøm Kultursenter), turnert Oslo-Viken i rollen som Liesl i «Sound of Music in Concert», og spilt Prinsessa i Hunderfossen i tre ulike oppsetninger.agrim 

Samuel Brandt sin første profesjonelle debut var i «Evita», ved Rogaland Teater. Deretter følgte «Fame the Musical» og «Jesus Christ Superstar». Siden har han vært danser for bidraget «Etymon» i den svenske Melodifestivalen 2006. Han spilte hovedrollen som Botvid i «Jungfrun Dömmes» på Gotland og var ensemble i «Skønheden og Udyret» ved Det Ny Teater i København. Etterpå jobbet han som showartist på M/S Color Fantasy. Ved Agder Teater og Kilden i Kristiansand har Samuel haft roller i musikalerne «Spellemann på Taket», «West Side Story», «Evita» og «Les Miserables». De siste årene har han jobbet i Oslo og bl.a spillt i «the Showgirls must go on» og «Diva and the Beast» på Chat Noir. Han spillte nylig i «Phantom of the Opera» på Folketeateret, der han også hatt roller i musikaler som «We Will Rock You», «Billy Elliot», «De tre Musketerer» og «Les Miseables». Samuel var solist i «Det store korslaget» på TV2, og i tillegg til diverse show har han koret for bl.a Åge Sten Nilsen. I 2019 sang han Judas i «Jesus Christ Superstar» på Ullensaker kulturhus og er nå at se som herr Zeller i «Sound of Music» på Folketeateret, der han også spiller i «Chess». Han har sunget for Kong Carl XVI Gustav og mottok i 2003, Andrew Sandrews stipend for unge og lovende kunstnere.

I´ll be home 

Ingita Khan

Jul har en ulik betydning for alle. For meg handler ikke jul om tradisjoner eller religion. Min jul består av familie og den etterlengtede tiden vi får tilbrakt sammen. Jeg studere i en annen by. Med studier og ansvar i hverdagen er det sjeldent hele familien kan samles. Et godt hjemmelaget måltid er noe jeg setter stor pris på etter et langt semester hjemmefra. Det er ikke alle som er like heldige som meg og har en familie å dra hjem til for å feire. Takknemligheten er da noe man kjenner ekstra mye på i disse tidene. Hjemlengselen blir fort glemt ved døra, og vår helt egen "julestemning" tar over resten av tiden

Ingita Khan er en ung artist fra Stovner. Hun har sunget siden barndommen og elsker musikk. Hun var deltaker i idol i 2018 og gikk hele veien til semi-finalen. Akkurat nå studerer hun, men håper på å gi ut musikk i fremtiden.